Dobitnici potpore programa u 2018

28/02/2018.

Na natječaj otvoren 24. listopada 2017. godine pristiglo je ukupno 316 prijava iz cijele Hrvatske, od kojih je u drugi krug ocjenjivanja od strane stručne komisije odabrano 20 projekata. Nakon što je finaliste komisija ACT Grupe posjetila na terenu te dodatno razmotrila njihove prijave, odabrano je sedam projekata koji će osim zatraženih financijskih sredstava u prijavi, dobivati i kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku za razvoj tijekom sljedećih šest mjeseci.

Predstavljamo vam pobjednike natječaja u 2018. godini, abecednim redom:


Brlog zadružna pivovara (Zadar)
Projekt: Optimizacija i razvoj

Zadruga Brlog startala je 2016. godine nakon uspješne crowdfunding kampanje te je plasirala craft pivo Plavuša u više od stotinu lokala diljem Hrvatske. Specifičnost proizvoda je – uz to što se radi o prirodnom pivu visoke kvalitete proizvedenom u prvoj zadružnoj pivovari – ta što je priroda proizvodnje u dobroj mjeri sezonska, ljetna. U razdoblju najviših temperatura potrebno je proizvoditi u maksimalnom kapacitetu, a isto tako potrebno je i održavati temparature u tankovima niskim. Obzirom da su električna energija i voda osobito značajne stavke u proizvodnji, Brlog će investiciju usmjeriti upravo u snižavanje troškova i osiguranje dugoročno povoljne situacije u upravljanju resursima.

Ovim projektom rješava se i drugo bitno pitanje za održivost Brloga – prostorni kapacitet i kvaliteta proizvoda. Tijekom rada pivarke iz Brloga su naučile da je od izuzetne važnosti sigurnost proizvodnje, a upravo nabava inovativnog rashladnog sustava i pripadajućeg dvosekcijskog hladila omogućuje minimaliziranje rizika u tehnološki najosjetljivijoj fazi proizvodnje – hlađenju piva.

Ulaganjem u povećanje trenutačnih kapaciteta proizvodnje omogućit će se dugoročno širenje, kao i rast bez ulaganja u novi prostor, podići energetska učinkovitost te razviti tehnologija koja će osigurati kvalitetno rješavanje najosjetljivijeg problema u proizvodnji. Podrška će imati pozitivan utjecaj na stabilnost poslovanja, novo zapošljavanje i jačanje brenda proizvedenog od strane poduzetnica u uvjetima rastuće konkurencije.

Više informacija na www.facebook.com/BRLOGpivovara/.


OmoLab – obrt za vizualne komunikacije (Split)
Projekt: OmoLab – alati za djecu s komunikacijskim poteškoćama

Unutar našeg kulturnog kruga sva dječja učila bazirana su na iskustvenim metaforama ili metodama koje ne odgovaraju kognitivnom stilu djece s disleksijom. Naime, oni su vizualni tipovi i višedimenzionalni mislioci, iznimno kreativni i vješti u praktičnom učenju, a budući da misle u slikama, često im je teško razumjeti slova, brojke i pisane riječi.

Budući su manifestacije disleksije iznimno individualne i širokog spektra OmoLab razvija komunikacijske alate jedinstvenog vizualnoga jezika koje je moguće prilagoditi specifičnim potrebama korisnika.

U fazi razvoja ili testiranja su: (1) fontovi visoke čitljivosti i mogućnosti prilagodbe, posebno oblikovani prema dobnim skupinama; (2) mobilna aplikacija kojom je tiskane i digitalne tekstove moguće pretvoriti u individualizirano pismo, uz niz značajki koje pospješuju brzinu i razumijevanje pročitanog; (3) animacije ispravnog pisanja slova s zvučnom slikom koja čini trajniju vezu između grafema i fonema; (4) oblikovanje apstraktnih simbola, komunikacijskih pomoćnika, usmjerenih na pobuđivanje emocije.

Osnovne verzije fonta i mobilne aplikacije biti će besplatne, stoga će se razvoj i održavanje financirati prodajom povezanih proizvoda koji služe i podizanju svijesti o problemima djece s ovom osobitosti te, što je najvažnije, stvaraju poticajno okruženje unutar kojeg se mogu osjećati kao osobe posebnog kognitivnog stila – što i jesu, a ne kao magarice i magarci iz zadnjih klupa.

Više informacija na www.omolab.com.


Prostor rodne i medijske kulture K-zona (Zagreb)
Projekt: Strašne žene

Rubrika Strašne žene jedna je od najpopularnijih na portalu VoxFeminae.net, a njeni edukativni tekstovi od 2006. godina ističu žene koje su zadužile svijet svojim djelovanjem. “For most of history, Anonymous was a woman”, napisala je Virginia Woolf, a istinitost ovih riječi potvrđuje se svaki puta kada nekoga upitate da nabroji 5 fizičarki, redateljica ili filozofkinja.

U potrazi kako što širem krugu ljudi na zanimljiv način predstaviti dostignuća žena, udruga K-zona razvila je u suradnji s 8 domaćih umjetnica zabavnu, dinamičnu i edukativnu društvenu igru za 2-5 igrača/ica idealnu za igranje u obiteljskom ili prijateljskom krugu.

Strašne žene prva su društvena igra posvećena ženama, a sastoji se od jednostavnih pravila, 8 karata akcije koje po potrebi dodaju kompleksnost igri i 56 karata ilustriranih portreta žena koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti i ljudskih prava.

Cilj društvene igre Fierce Women je razbiti rodne stereotipe i predrasude o sposobnostima, interesima i postignućima žena te učiniti njihov rad vidljivim osnažujući tako nove generacije strašnih žena.

Više informacija na www.voxfeminae.net.


Savez izviđača Hrvatske (Zagreb)
Projekt: GoScouting Croatia

Internet platforma GoScouting Croatia pomoći će u stavljanju u funkciju neiskorištenih javnih zemljišta u Hrvatskoj koja će se namijeniti za korištenje izviđačima i mladima iz Hrvatske i svijeta. Godišnje stotine izviđačkih udruga iz Europe pokazuje interes za provođenje svojeg slobodnog vremena u Hrvatskoj. Trenutno, u Hrvatskoj ne postoje javna zemljišta namijenjena za izviđačko kampiranje.

Platforma predstavlja dio projekta „Gradovi prijatelji izviđača“ u sklopu kojega se neiskorištena zemljišta mogu namijeniti za izviđačko kampiranje. Platforma je karta s lokacijama javnih zemljišta na kojima domaći i strani izviđači mogu kampirati. Svaka lokacija je popraćena fotografijama, objašnjenjima i uputama kako lokaciju koristiti.  Osim zemljišta koja će pojedini gradovi ponuditi, na karti će biti mapirani i dodatni sadržaji u okolici: kulturni, turistički, prirodni, sportski, uslužni i zabavni, a koji korisnicima mogu biti zanimljivi za vrijeme boravka.  Važan segment je i volonterski rad koji izviđači odrađuju u lokalnoj zajednici, a koji će se koordinirati putem platforme.

Projektom se želi doprinijeti ekonomskom i turističkom razvoju lokalne zajednice, razvoju omladinskog turizma te međunarodnoj razmjeni mladih, posebice u turistički nerazvijenim mjestima.  Platforma GoScouting Croatia predstavlja inovativan pristup širenja turizma u Hrvatskoj spajajući nekoliko elemenata u funkcionalnu cjelinu: mladost, putovanje, prirodu, lokalnu zajednicu, volonterstvo, kulturu i međunarodno povezivanje.

Više informacija na www.scouts.hr.


Vilko Klein (Zagreb)
Projekt: StratoWave – sustav bežične komunikacije na velike udaljenosti

SFM razvojni tim je skupina inženjera i poduzetnika s 15-godišnjim iskustvom u telekomunikacijama, aeronautici, razvoju softvera i komplementarnim područjima. Uspješno su realizirani projekti kojima su proširene granice upotrebljivosti komercijalno dobavljive opreme.

Tim je usredotočen na projektiranje, razvoj i isporuku telekomunikacijskih rješenja za podatkovno povezivanje bespilotnih letjelica i ostalih objekata (vodene i nenaseljene površine) na velikim udaljenostima.

StratoWave rješenja temelje se na agregiranju javnih komercijalnih mreža (pružatelji telekomunikacijskih usluga) i komercijalno dostupnih bežičnih mreža (Wifi) ili ostalih rješenja. Visoka redundantnost TCP/IP internetskog protokola osnova je pouzdanosti takvog sustava i omogućava modularnost i skalabilnost u dizajniranju i realizaciji cjelokupnog sustava po želji i potrebi korisnika , od kamere u zraku ili bilo koje druge opreme do operatera na zemlji.

Rješenja omogućuju prijenos podataka velikim brzinama i na velikim udaljenostima (150+ km) korisnicima koji djeluju van urbanih područja nepokrivenih javno dostupnom bežičnom telekomunikacijskom infrastrukturom. Kompetitivna cijena će omogućiti korisnicima s nižim budžetima prednosti novih tehnologija i time otvoriti nova tržišta i radna mjesta, stvoriti uštede i time povećati dobit i/ili pojeftiniti proizvode i usluge; te osnažiti kapacitete civilnog nadzora, traganja i spašavanja u hitnim i izvanrednim situacijama. Implementacijom ovih rješenja postojeći sustavi mogu biti podignuti na višu razinu operativnosti.

Više informacija na stratowave-connect.hr.


Vollo tehnologije d.o.o. (Zagreb)
Projekt: Vollo – internetska platforma za prodaju prijevoznih karata


Vollo je platforma za jednostavno planiranje putovanja, transparentnu usporedbu cijena i usluga te brzu i sigurnu kupovinu prijevoznih karata. Kroz web i mobilne aplikacije dopire do korisnika širom svijeta. Vodi se principima urbanog i održivog razvoja –  najsuvremenijim informatičkim tehnologijama i metodologijama ecommerce-a pomaže partnerima u optimizaciji procesa i troškova.

Projekt je započeo kao marketplace platforma za online kupovinu autobusnih karata jer je bilo očito da na SEE tržištu nedostaje takvo inovativno riješenje. Nakon potpisivanja ugovora s manjim prijevoznicima u kratkom roku došlo je do suradnje s velikim igračima na hrvatskom i europskom tržištu.

Tijekom razvoja marketplacea zaključeno je da prijevoznici imaju velika ograničenja u poslovanju, zastarjele procese, lošu komunikaciju s partnerima i korisnicima, krivo postavljene operacije i da se treba fokusirati na razvijanje rješenja i alata koja bi prijevoznicima omogućila da bolje upravljaju svojim inventarom i prodajnom mrežom, što je i napravljeno.

Ovim projektom postići će se veći broj korisnika servisa, kao i bolja i zdravija konkurencija među prijevoznicima. Potaknut će se postavljanje viših životnih standarda za lokalno stanovništvo kao i ostavljanje kvalitetnog imidža za turiste kao moderna i uređena destinacija sa svojom pratećom digitalnom infrastrukturom.

Više informacija možete pronaći na www.vollo.hr.


Zelena energetska zadruga (Zagreb)
Projekt: Kvartfanding – platforma za civic crowdfunding i impact investing

Zelena energetska zadruga razvija inovativne modele ulaganja u obnovljive izvore energije s ciljem dokazivanja kako investiranje u obnovljive izvore energije može biti jednostavno i isplativo. Građani Republike Hrvatske uskoro će moći ulagati u projekte obnovljivih izvora energije na principu mikro zajmova kroz online platformu za grupno investiranje u obnovljive izvore energije.

Podržavanjem projekata na platformi građani će kroz isplativa ulaganja doprinjeti razvoju svoje lokalne zajednice, postati aktivni sudionici u zeleno-energetskoj tranziciji te doprinjeti stvaranju obnovljive, održive i zelenije Hrvatske za sve buduće naraštaje.

Više informacija na www.zez.coop.


Čestitamo dobitnicima i želimo im puno uspjeha u razvoju njihovih projekata!