Dvostruka dobit: poslovanje za održivi razvoj

11/10/2017.

Koja je i kakva bi trebala biti uloga privatnog sektora u društvenom razvoju? Europska mreža CONCORD objavlila je novo izvješće “10 point roadmap for Europe on the role of the private sector in development” koje definira deset područja djelovanja za EU kako bi se osigurao pošten, održiv i odgovoran doprinos privatnog sektora Agendi 2030.

Program održivog razvoja do 2030. godine zahtijeva djelovanje prvenstveno vlada i donosioca odluka, ali će zahtijevati napore iz svih sektora društva. Posebice, Agenda 2030 poziva “sve tvrtke da primijene svoje kreativne i inovativne potencijale na rješavanje izazova održivog razvoja”.

I doista, iako je privatni sektor već pokrenuo mnoge dobrovoljne inicijative koje pridonose održivom razvoju, i tvrtke i vlade morat će poduzeti daljnje akcije kako bi ostvarili zajedničku tranziciju prema sustavu koji ljudima širom svijeta nudi dostojanstven život i poštuje naš planet.

Europska unija računa na privatni sektor, na profitne organizacije, kao ključnog dionika u doprinosu uspjehu ciljeva održivog razvoja. Njihova je uloga ponovno istaknuta u nedavno usvojenom Europskom konsenzusu za razvoj. Od dostojnih poslova do održive proizvodnje, od pristupa čistoj energiji i IT-a do pravedne trgovine, postoji mnoštvo načina na koji privatni sektor, od lokalnog do globalnog, malog do multinacionalnog, već doprinosi održivom razvoju.

No, taj doprinos nije uvijek pozitivan. Svi znamo za priče o kršenju ljudskih i radničkih prava, nedostatku odgovornosti, izbjegavanju poreza, korporativnom lobiranju protiv propisa o klimatskim promjenama i inkriminirajućim dokazima o zagađenju okoliša. Kakve bi onda korake EU trebala poduzeti kako bi zajedno s privatnim sektorom promicali istinske ishode održivog razvoja i ostvarivanje ljudskih prava?

“Okvir za 10 točaka za Europu o ulozi privatnog sektora u razvoju” daje odgovor na to pitanje i razrađuje deset područja djelovanja u kojima bi EU trebala ponuditi rješanja za učinkovitost, odgovornost i održivost. Dokument su izradile članice europske konfederacije nevladinih organizacija za međunarodnu razvojnu suradnju CONCORD (među kojima je i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske) u suradnji s različitim savezima organizacija i stručnjacima. Uključuje studije slučaja iz cijelog svijeta koji ilustriraju obje mogućnosti, za pozitivne ishode kao i postojeće raskorake i nedoumice.

foto: Lastovo, maslinik OPG Trojković, dobitnika potpore PNS2016


Autor:
igorIgor Roginek
Radi kao voditelj marketinga u ACT Grupi. Posljednjih sedam godina proveo je na najvišim upravljačkim pozicijama u organizacijama civilnog društva te koordinirao Program za osobni i organizacijski razvoj aktera eko-društvene ekonomije u ACT Grupi i Program regionalnog razvoja organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Završio je više specijalističkih obrazovnih programa u Hrvatskoj i inozemstvu iz različitih područja razvoja organizacija (namicanje sredstava, marketing, odnosi s javnošću, upravljanje organizacijskim procesima, upravljanje projektima). U različitim civilnim inicijativama aktivan je od 1996. godine, (su)osnivač je više organizacija, mreža i zagovaračkih inicijativa. Iza njega je više od 15 godina iskustva u upravljanju projektima i procesima operativnih i strateških planiranja te desetogodišnje trenersko iskustvo u različitim područjima organizacijskog razvoja.