Iz krša se pojavilo tridesetak stabala masline s početka svijeta

05/06/2017.

Otok Lastovo je jedan od netaknutih bisera našeg europskog kontinenta. Tradicionalan način života očuvao je tisućljetnu floru i faunu gdje je čovjek do današnjeg dana sačuvao masline s početka svijeta.  Lastovska maslina piculja se u znanstvenim krugovima ističe kao izvorna divlja maslina s izvornim genomom za koje se u svijetu zna za tek nekoliko populacija.

Obiteljsko gospodarstvo Trojković, jedan od dobitnika potpore programa Pokreni nešto svoje u prvoj godini provedbe, prerađuje ovu izuzetno rijetku sirovinu u proizvod posebnog značaja. Njihov projekt Lastovska maslina ima za cilj plasirati taj izuzetni proizvod na tržište, spajajući tradiciju i moderno maslinarstvo.

Koliko vjeruju u proizvod i priču, kao i koliko truda i energije ulažu u njegov razvoj, najbolje govori podatak da je cijela obitelj, a bilo je tu malih i velikih, starih i mladih (od 6 do 83 godine starosti!), zajednički prionula na posao te su, zahvaljujući potrebnim alatima kupljenim uz potporu programa, u proteklih dva mjeseca ručno iskrčili dobar dio neprohodne šume i makije na svom posjedu u lastovskom Šupanjdolu. Rezultat –  više od 30 stabala autohtonih maslina i započet popravak suhozida na tako novonastalim terasama!

Uskoro će na tržište plasirati i jedinstveni hrvatski otočki proizvod, u novoj, atraktivnoj ambalaži. Proizvod kroz koji će krajnji korisnik iskusiti izvorni doživljaj okusa ekstradjevičanskog monosortnog maslinovog ulja u kojemu se spajaju svi glavni elementi izvrsnosti – masline, tla, sunca, mora i ljubavi prema tradicionalnom načinu života.

– Tijekom radova otkrili smo da se u šumi skriva veliki broj vrijednih stabala piculje za koje ranije nismo znali. Otvorili smo mogućnost za nastavak krčenja kada završi protupožarna sezona – rekla nam je Annette Trojković.

Novi cilj je postavljen…