OmoLab – obrt za vizualne komunikacije

01/02/2019.

Unutar našeg kulturnog kruga sva dječja učila bazirana su na iskustvenim metaforama ili metodama koje ne odgovaraju kognitivnom stilu djece s disleksijom. Naime, oni su vizualni tipovi i višedimenzionalni mislioci, iznimno kreativni i vješti u praktičnom učenju, a budući da misle u slikama, često im je teško razumjeti slova, brojke i pisane riječi.

Budući su manifestacije disleksije iznimno individualne i širokog spektra OmoLab razvija komunikacijske alate jedinstvenog vizualnoga jezika koje je moguće prilagoditi specifičnim potrebama korisnika.

U fazi razvoja ili testiranja su: (1) fontovi visoke čitljivosti i mogućnosti prilagodbe, posebno oblikovani prema dobnim skupinama; (2) mobilna aplikacija kojom je tiskane i digitalne tekstove moguće pretvoriti u individualizirano pismo, uz niz značajki koje pospješuju brzinu i razumijevanje pročitanog; (3) animacije ispravnog pisanja slova s zvučnom slikom koja čini trajniju vezu između grafema i fonema; (4) oblikovanje apstraktnih simbola, komunikacijskih pomoćnika, usmjerenih na pobuđivanje emocije.

Osnovne verzije fonta i mobilne aplikacije biti će besplatne, stoga će se razvoj i održavanje financirati prodajom povezanih proizvoda koji služe i podizanju svijesti o problemima djece s ovom osobitosti te, što je najvažnije, stvaraju poticajno okruženje unutar kojeg se mogu osjećati kao osobe posebnog kognitivnog stila – što i jesu, a ne kao magarice i magarci iz zadnjih klupa.

Više informacija na www.omolab.com.