Dobitnici PNS potpore finalisti natjecanja za najbolje startupove

03/08/2017.

Najbolji hrvatski startupi i ove godine natječu se u nekoliko kategorija za nagrade Central European Startup Awards. Riječ je o natjecanju startupova u regiji srednje i istočne Europe (Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska).

Central European Startup Awards dio je natjecanja Global Startup Award kojeg čini više od 35 zemalja diljem svijeta, a koje nizom događanja nastoji okupiti, prepoznati i nagraditi najbolje svjetske startup projekte, povezati ih s investitorima te tako poticati poduzetništvo.


U Srednjoj i Istočnoj Europi 10 zemalja se natječe u 12 kategorija, a cilj je istaknuti postignuća i rad startupa, investitora, ali i coworking prostora te akceleratora. Svaka zemlja na regionalno natjecanje šalje pobjednike nacionalnog natjecanja, a ovogodišnji ambasador za Hrvatsku i organizator nacionalnog natjecanja je Hrvatski ured za kreativnost i inovacije – HUKI. Ukupno je u svim zemljama pristiglo više od 1.400 prijava, pa pred selekcijskim komisijama nije bio lak zadatak izabrati one najbolje među njima koji idu u sljedeću fazu natjecanja.

U petak, 28. srpnja objavljeni su CESA finalisti iz svih 10 zemalja, pa tako i Hrvatske. Među finalistima u više kategorija su svoje zasluženo mjesto našla i dva dobitnika potpore programa Pokreni nešto svoje za 2017. godinu!

Zagrebačka Freewa finalist je natjecanja u čak četiri kategorije – startup godine, najbolji novi startup, startup s najboljim društvenim utjecajem te najbolje Smart City rješenje, dok je Juvo – Home Friend finalist u kategoriji najboljeg IoT startupa!

Ne smijemo zaboraviti i još jednog finalista ovogodišnjeg natječaja Pokreni nešto svoje – startup Vollo koji se bori za nagradu u tri kategorije, kao i zagrebačku BIZkoshnicu (u kojoj smo službeno i najavili PNS program i otvorili prijave u listopadu 2016.) u kategoriji najboljeg coworking prostora.

Pobjednike za svaku zemlju bira nacionalni žiri sastavljen od barem pet članova za svaku kategoriju, u kojem se između ostalih stručnjaka nalazi i direktor ACT Grupe Teo Petričević.

Jedan je od “članova” žirija je i glas javnosti, pa vas pozivamo da odaberete svoje favorite i pomognete mladim hrvatskim startupovima. Finale natjecanja održat će se 28. rujna u Tehnološkom parku Zagreb na Velesajmu. Pobjednici nacionalnih natjecanja idu u borbu za nagrade na regionalnoj razini, a konačni pobjednici i dobitnici nagrade Central European Startup Awards bit će proglašeni 23. studenog na velikom finalu u Sofiji.

Glasati možete od 3. kolovoza do zaključno 23. kolovoza na službenim web stranicama.