[INFOGRAFIKA] Program Pokreni nešto svoje 2017/2018.

24/05/2018.

Rezultati drugog natječaja “Pokreni nešto svoje“, razvojnog programa potpore poduzetničkim projektima namijenjenog poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima koji je pokrenula ACT Grupa uz financijsku podršku tvrtke Philip Morris Zagreb d.o.o., objavljeni su 28. veljače 2018. Podsjećamo, najboljih sedam projekata prijavljenih na natječaj, osim financijske potpore dobilo je i kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku za razvoj svojih projekata tijekom šest mjeseci trajanja projekata (od travnja do listopada 2018.).

Malo smo se pozabavili analizom i vidjeli kakve je rezultate program polučio do sada. Izvukli smo neke podatke, a za infografiku je zaslužan dizajn i print studio ACT Printlab.

Kako je već poznato, do zaključenja natječaja u prosincu pristiglo je ukupno 316 prijava, od kojih je u drugi krug ocjenjivanja od strane stručne komisije odabrano 20 projekata. Odabrani projekti, finalisti natječaja, izdvojili su se prema inovaciji koju donose, društvenom utjecaju kojeg će projekt imati te prema potencijalu rasta i održivosti projektne ideje. Njih je komisija tijekom veljače posjetila te direktno na terenu (9 mjesta širom Hrvatske) procijenila kapacitete prijavitelja, motivaciju za provedbu projekta, kao i održivost i skalabilnost poslovnog modela koji je u pozadini projekta.

Prijavitelji su bili iz 109 mjesta širom Hrvatske, iz svih županija. Očekivano, najveći broj prijava pristigao je s područja Grada Zagreba, a najmanji iz Ličko-senjske županije (samo dvije). Ono što nas posebno raduje je 11 projekata s 8 hrvatskih otoka! Sukladno propozicijama natječaja broj projekata nije bio ograničen, pa je 9 prijavitelja prijavilo dvije ili više poduzetničkih ideja.

Kada je o samim prijaviteljima riječ, 45% su osobe koje još nemaju registrirano poduzeće (143). Među njima je nešto više muškaraca (53%). Jedan od njih bio je i među dobitnicima potpore. Kako kroz program mogu biti podržana samo poduzeća, dobitnici/e koji još nemaju osnovanu tvrtku morali su to učiniti prije potpisivanja ugovora o potpori. Tako su na kraju potporu programa dobilo 2 društva s ograničenom odgovornošću, 2 zadruge, 2 udruge i jedan obrt.Područje djelovanja prijavitelja i njihovih projekata bilo je zaista raznoliko – od različitih uslužnih djelatnosti, edukacije, poslovnog savjetovanja i prodaje, preko poljoprivrede, proizvodnje hrane i kozmetike, zatim turističkih inicijativa, proizvoda i usluga, sve do tehničkih/tehnoloških inovacija te razvoja softwarea i hardwarea.

 

 

Za sufinanciranje projekata u drugoj godini programa osiguran je iznos ukupne vrijednosti od 536.295,00 kuna, a odabranih sedam projekata financirani su do maksimalne vrijednosti 80.000,00 kuna.

Cijelu infografiku možete preuzeti ovdje.