Neutrino – osmisli i uživaj!

20/04/2017.

Sanjate o objektu sagrađenom od prirodnih materijala, opremljenom sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije, izrađenom prema vašim željama i zamislima, a istovremeno jednostavnom za postavljanje i prilagodljivom raznim lokacijama i namjenama?

Upravo to vam donosi Neutrinodrvena samoodrživa građevina izrađena od prefabriciranih modularnih elemenata.

Neutrino je proizvod tvrtke Membrain projektiranje, čiji interdisciplinarni tim čine mladi stručnjaci s područja arhitekture, numeričkog modeliranja i konstrukterstva, organizacije građenja, elektroenergetike i automatike. Članovi/ice tima upoznali su se radeći na razvoju znanstvenog prototipa Koncepta Membrain, koji je okupio najbolje studente/ice svojih fakulteta, dobitnike/ice rektorovih i dekanovih nagrada.

Svoja znanja i iskustva stečena sudjelovanjem na svjetskom natjecanju sveučilišta u održivoj gradnji, Solar Decathlon Europe 2014, odlučili su pretočiti u posao, ostati u Hrvatskoj te osnovati tvrtku koja će korisnicima pružati jedinstveni interdisciplinarni pristup rješavanju problema. Danas se tvrtka Membrain projektiranje bavi projektiranjem energetski učinkovitih građevina te sustava obnovljivih izvora energije i pametnog upravljanja.

Modularan dizajn omogućava korištenje Neutrina za širok spektar primjena, od stanovanja i smještajnih kapaciteta preko uredskih i multimedijalnih prostora do javnih sanitarija i ugostiteljskih objekata. Modularan dizajn također omogućuje primjenu predgotovljenih elemenata što gradnju čini bržom, jednostavnijom te u konačnici jeftinijom.

Neutrino korištenjem modernih tehnologija obnovljivih izvora energije i pametnog upravljanja osigurava korisniku ugodnu okolinu za boravak i korištenje uz osiguravanje energetske neovisnosti. Korištenjem obnovljivih izvora smanjuju se troškovi korištenja građevine, ali i količina „prljave“ energije dobivene iz fosilnih goriva čime se doprinosi rješavanju globalnih problema kao što su globalno zatopljenje i degradacija okoliša” – objašnjava Matej Peretin, član tima zadužen za konstrukcije.

Različite fasade od prirodnih materijala, poput drvenih oblica s korom, daščanih fasada, kamenih gabiona, živih zelenih fasada, itd., omogućuju uklapanje Neutrina u svaku okolinu, neovisno ambijentu i tradiciji lokacije na kojoj se gradi. Korištenjem prirodnih materijala smanjuje se štetni utjecaj na okoliš i CO2 otisak građevine.

Svatko može do svog Neutrina u svega nekoliko jednostavnih koraka. Prvo je potrebno definirati svrhu i veličinu građevine, tj. odrediti broj i raspored modula. Zatim je potrebno odabrati željene tehničke sustave te na kraju odabrati izgled vanjske ovojnice građevine.

Na zagrebačkom Žitnjaku, u Tehnološkom parku Zagreb u sklopu kojeg djeluje tvrtka Membrain projektiranje (na adresi Slavonska avenija 52M), uskoro će biti postavljen i pokazni Neutrino, pa će svi zainteresirani imati priliku i osobno razgledati objekt i dobiti sve odgovore na eventualna pitanja.

Kontakt:
Web: www.membrain-projektiranje.hr
Facebook: www.facebook.com/membrain.projektiranje
E-mail: info@membrain-projektiranje.hr


Tvrtka Membrain projektiranje d.o.o. finalist je natječaja programa “Pokreni nešto svoje” za 2016/2017. godinu.