Buzdovan, prvi i trenutačno jedini hrvatski craft cider, je lokalni proizvod dobiven od domaćih ručno branih jabuka bez dodatka vode, šećera, umjetnih aroma i bojila.
Izlaskom na tržište prije dvije godine Buzdovan je kapitalizirao od rastućeg craft pokreta i trenda konzumacije prirodnih i lokalnih proizvoda te ubrzo našao put do krajnjih kupaca. Iako već postoje tri linije proizvoda, postojeće tržište svojim zahtjevima nadilazi naše proizvodne kapacitete ovisne o dostupnosti tuđih sustava prerade. Zato ovim projektom želimo oformiti vlastiti pogon za preradu jabuka koji će nam dugoročno osigurati fleksibilniju, neovisniju i jeftiniju preradu. Na taj način ćemo optimizirati proizvodnju i stvoriti uvjete za eksperimentiranje s novim sortimentom.
Priliku za poboljšanje kvalitete našeg proizvoda vidimo u autohtonim hrvatskim sortama jabuka zbog njihovih idealnih organoleptičkih svojstava za proizvodnju cidera. Uzgajivači autohtonih sorti jabuka gotovo u pravilu imaju male nasade usmjerene primarno očuvanju sorti. Kroz ovaj projekt na tragu zajedničkog interesa očuvanja autohtonih sorti identificirat ćemo zainteresirane uzgajivače i zajedničkim snagama iznjedriti održiv model suradnje koji se oslanja na naš zajednički rast.
Dugoročnim ulaganjem u cider od autohtone sorte jabuke proširit ćemo našu ponudu, stvoriti priliku za širenje tržišta te potičući ekološku proizvodnju i očuvanje autohtonih sorti dati dodanu vrijednost našem proizvodu.
Više informacija na www.buzdovan.hr.