Vedrana Vrabec: Freewa – Free Water Project

01/02/2018.

Četvero mladih entuzijasta pokreću projekt FREEWA (Free Water Project) kojem je glavna misija promicanje korištenja i zaštite dostupnosti pitke vode kroz eko proizvode i usluge. Projektom žele inspirirati ljude na zdrav život i kretanje, a njihov cilj je besplatna pitka voda dostupna svima.

Problem je što velika količina plastičnog otpada završi u oceanu i opasno utječe na okoliš i na zdravlje ljudi. Unatoč tome što je Hrvatska poznata kao jedna od najvećih europskih i svjetskih oaza pitke vode, ljudi preplaćuju flaširanu vodu, koja u samoj proizvodnji i distribuciji u pet ambalaži troši neobnovljive izvore energije te se oslobađaju velike količine stakleničkih plinova.

Freewa tim je osmislio mobilnu aplikaciju koja pokazuje izvore vode, bilo da se radi o prirodnom izvoru ili javnoj česmi, te staklenu ekološku bocu s praktičnom torbicom. Torbica će se proizvoditi od reciklirane pet ambalaže, kako bi se dodatno smanjila njena količina koja završi u morima.

Aplikacija također poziva korisnike na interakciju da sami sudjeluju u mapiranju i pronalaženju čiste i besplatne vode za što će biti višestruko nagrađeni – FREEWA bocom i čistim okolišem. Na taj način svi doprinose očuvanju okoliša i svojeg zdravlja! Cilj je sve proizvode napraviti lokalno u Hrvatskoj, kako bi potaknuli lokalno gospodarstvo i održivu ekološku proizvodnju.

Više o projektu možete pronaći na www.facebook.com/FreeWaterProject.