Sokić – nektar iz prirode za vas i vaše dijete

17/03/2017.

Kada je obitelj Krunoslava Šimunovića iz Osijeka zasadila voćnjak jabuka nije razmišljala dugoročno, željeli su samo iskoristiti zemlju koju su dobili u nasljeđe i stvoriti si prostor i zanimaciju za boravak u prirodi.

Međutim ubrzo su shvatili da poljoprivreda nije zanimacija nego posao koji zahtjeva puno svakodnevnog rada. Kroz godine stjecanja iskustva u proizvodnji jabuka dogodila se i ljubav, ali i želja da naprave nešto ukusnije, bolje, kvalitetnije i zdravije. Tako 2013. godine prelaze na ekološku proizvodnju i počinju proizvoditi sok od vlastitih eko jabuka.

Doduše, do posljednje berbe to je bio „samo“ fini zdravi sok koji obožavaju mladi i stari, a sada je to i vizualno osmišljen brend sa prepoznatljivim i dopadljivim imenom – SOKIĆ.

“SOKIĆ nastaje prešanjem zrelih jabuka iz ekološkog uzgoja i to je praktički to – nema nikakvih dodataka, šećera, vode ili konzervansa. Jedina obrada je pasterizacija kojom se uništavaju bakterije, a da se pri tome bitno ne mijenja sastav, ukus i prehrambena vrijednost soka.” – objašnjava Bruno Šimunović. 

Obitelj Šimunović je svjesna da živimo u vremenu u kojem su se ljudi prilično odvojili od prirode, a djeca zapravo ne znaju od kuda dolaze proizvodi sa polica trgovina i što je sve trebalo da oni tamo dospiju. I žele to promijeniti.

O tome Bruno kaže: “Došli smo na ideju da otvorimo vrata našeg OPG-a svima zainteresiranima, a prvenstveno školama i vrtićima da djeca vide gdje i kako raste jabuka, ali i drugo voće i povrće iz našeg eko vrta i koje sve poslove treba obaviti tokom cijele godine da bi na kraju dobili finalni proizvod. Želimo da djeca navuku rukavice, uzmu lopatu u ruke i posade tikvicu, mrkvu, rajčicu ili da uberu jabuku i krušku.”

OPG ima velike planove, žele uspostaviti pogon i proširiti paletu vlastitih ekoloških proizvoda, a s kupcima održavati neformalniji i neposredniji kontakt. Kako? Bruno i njegova obitelj imaju jasnu viziju.

“Želja nam je da u budućnosti imamo vlastito mini-postrojenje za proizvodnju soka gdje će si svatko sam moći napraviti vlastiti sok od željene kombinacije voća i povrća s našeg gospodarstva i tako kući ponijeti zdravlje u boci i znanje u glavi.”

Kontakt:
Facebook: Sokić
E-mail: bsimun@gmail.com


Projekt OPG Krunoslava Šimunovića finalist je natječaja programa “Pokreni nešto svoje” za 2016/2017. godinu.