U Križevcima u pogon puštena prva grupno financirana sunčana elektrana u Hrvatskoj

18/09/2018.

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci danas je puštena u pogon prva grupno financirana sunčana elektrana u Hrvatskoj. Grad Križevci prvi je grad u Hrvatskoj koji je proveo ovakav projekt grupnog ulaganja od strane građana u obnovljive izvore energije prema modelu mikro zajmova. Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku programa Pokreni nešto svoje te partnera REA Sjever koja je pripremila Studiju izvodljivosti fotonaponske elektrane.

Voditelj projekta „Križevački sunčani krovovi“ Ivan Zoković, član Zelene energetske zadruge, prilikom puštanja u pogon elektrane osvrnuo se na sam sustav njenog funkcioniranja: „Svijetlo obasjava fotonaponske ćelije, proizvodi se električna energija i kroz pretvarač se putem brojila troši električna energija na licu mjesta. Cijelo vrijeme se proizvodi električna energija dok postoji potrošnja na ovoj zgradi, ona se troši i time smanjuje račun za električnu energiju na ovoj zgradi. Sav višak koji se ne potroši na licu mjesta se predaje u mrežu i mi imamo ugovor s HEP Opskrbom d.o.o. o otkupu te električne energije.“

Snaga elektrane je 30 kWh, a procijenjena ušteda je 36.000,00 kuna godišnje.

Svoje zadovoljstvo što su građani prepoznali ovaj projekt i u njega se uključili naglasio je križevački gradonačelnik Mario Rajn: „Projekt na koji smo jako ponosni i gdje smo uključili građane i kao što je bio slogan dali smo energiju građanima u ruke. To je prvi u nizu takvih projekata i nastojimo dodatno osvijestiti važnost obnovljivih izvora energije i korištenja fotonapona, ali isto tako perspektivi nekih drugih vidova obnovljivih izvora energije.“

Iznos od 230.000,00 kuna potreban za gradnju elektrane prikupljen je u svega 10 dana. Ulagač je mogla biti svaka fizička osoba davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih će im se vratiti ulog s kamatama od 4,5%.

Zelena energetska zadruga razvija inovativne modele ulaganja u obnovljive izvore energije s ciljem dokazivanja kako investiranje u obnovljive izvore energije može biti jednostavno i isplativo. Zahvaljući i potpori programa Pokreni nešto svoje građani od nedavno mogu ulagati u projekte obnovljivih izvora energije na principu mikro zajmova kroz online platformu za grupno investiranje u obnovljive izvore energije.

Podržavanjem projekata na platformi građani će kroz isplativa ulaganja doprinjeti razvoju svoje lokalne zajednice, postati aktivni sudionici u zeleno-energetskoj tranziciji te doprinjeti stvaranju obnovljive, održive i zelenije Hrvatske za sve buduće naraštaje.