Zelene tehnologije – ekološki razvoj i zaštita prirode

22/05/2018.

Program “Pokreni nešto svoje” ne samo da je omogućio pojedinim udrugama i tvrtkama  pokretanje i ostvarenje njihovih projektnih ideja, već je pokrenuo i međusobno umrežavanju samih dobitnika te realizaciju zajedničkih aktivnosti.

Tako je Savez izviđača Hrvatske svoju najveću godišnju aktivnost, Zborovanje, na kojem je ove godine sudjelovalo 1000 izviđača iz cijele Hrvatske organizirao upravo u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ), još jednom organizacijom koja je dobila potporue ACT Grupe u ovoj godini. Tema ovogodišnjeg Zborovanja bila je „Zelene tehnologije – ekološki razvoj i zaštita prirode“. Izviđači su uz pomoć ZEZ-ovaca imali prilike “hvatati” sunce i koristiti sunčevu energiju u praksi, kuhati na raketne peći i učiti o funkcioniranju i primjeni fotonaponskih ćelija i solarnih kolektora.

Istovremeno, mnoge izviđačke udruge na Zborovanje su doputovale koristeći se sustavom nabave autobusnih karata i najmom autobusa – Vollo. To je rezultat još jedne suradnje nastale kroz ovaj program između Saveza izviđača Hrvatske i tvrtke Vollo tehnologije gdje su izviđačke udruge iz cijele Hrvatske dobile priliku koristiti se najučinkovitijim pretraživačem korištenja autobusnog prijevoza.

“S obzirom da izviđači i inače puno putuju, kroz ovu suradnju ubuduće će putovati brže i jeftinije.  A kroz suradnju sa ZEZ-om, moći će kampirati koristeći se obnovljivim izvorima energije.” – pojasnio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i voditelj projekta GoScouting Croatia za koji je SIH dobio potporu programa Pokreni nešto svoje.

Internet platforma GoScouting Croatia pomoći će u stavljanju u funkciju neiskorištenih javnih zemljišta u Hrvatskoj koja će se namijeniti za korištenje izviđačima i mladima iz Hrvatske i svijeta. Projektom se želi doprinijeti ekonomskom i turističkom razvoju lokalne zajednice, razvoju omladinskog turizma te međunarodnoj razmjeni mladih, posebice u turistički nerazvijenim mjestima.