Energija kao temelj naše civilizacije pravo je svakog pojedinca

16/02/2021.

Ako se prisjetite ožujka 2020. i prvih tjedana karantene zbog COVID-19 pandemije, možda ćete si u sjećanje dozvati i statuse na društvenim mrežama u kojima je ovo situacija u kojoj nam majka Priroda vraća milo za drago. Objavljivane su satelitske snimke koje su uspoređivale zagađenje zraka prije i nakon uvođenja karantena i obustavljanja gospodarskih aktivnosti. I kao da smo u nekom trenutku bili ujedinjeni u misli da o Zemlji treba više brinuti. Iako se čini da je vrlo brzo ta tema iščeznula iz javnog prostora, moguće je da je sjeme boljeg odnosa prema planetu dobilo malo vlage i da ima snage za rast.

UN-ova Agenda 2030, a nakon nje i Europski Zeleni Plan postavili su važne ciljeve u očuvanju okoliša, u stvari očuvanju resursa za buduće naraštaje. I ne treba se oslanjati na nekog drugog da će napraviti taj odgovoran korak, već treba prihvatiti vlastitu odgovornost za budućnost „jedinog nam doma“. A ako vam se učini da ima previše tema i načina i da se nalazimo u situaciji Buridanovog magarca koji se ne može odlučiti između dva kupa sjena i – krepa, možda je samo potreban – prvi korak kako bismo spasili i planet i sebe. A na takve prve korake, pod motom „energija u rukama građana“, takozvane obične gađane nagovara i pomaže u odluci Zelena energetska zadruga.

Energija u rukama građana

„Energija u rukama građana je čista energija, koja dolazi iz lokalno dostupnih, obnovljivih izvora i u čijem korištenju građani imaju vodeću riječ, aktivnu ulogu i osobnu korist. Vjerujemo da svaka promjena počinje na lokalnoj razini i od svakog pojedinca koji će osjetiti tu promjenu na svojoj koži“, ističe Kristina Lauš iz Zelene energetske zadruge.

ZEZ već sedam godina radi na održivim energetskim projektima surađujući s lokalnim samoupravama, a prvi veći projekt bio im je prva energetski neovisna škola u Kaštel Ostrogu 2014. godine. Sudjelovali su u projektu Ruralna elektrifikacija u kojem su solarnim sustavima u suradnji s UNDP-om, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i regionalnim vlastima, opremali kućanstva u naseljima bez električne mreže jer je dovođenje mreže do tih osamljenih naselja – preskupo. Pokrenuli su crowdinvesting kampanje ulaganja u energetske projekte u lokalnim zajednicama i tako omogućili i prosječnom stanovniku Hrvatske da sudjeluje kao investitor i aktivist u smanjenju zagađenja.

Projekt kojim su snažnije krenuli u ostvarenje svog mota „Energija u rukama građana“ je „Na sunčanoj strani“. Pomažu svima koji su zainteresirani za ugradnju solarne elektrane ostvarenje tog plana, a jednostavnim izračunom dostupnim na stranici Nasuncanojstrani.hr svaki korisnik može vidjeti grubu projekciju koje su mu koristi i što ga čeka.

Veliki potencijal

S preko 2.300 sunčanih sati godišnje, Hrvatska je zemlja velikog solarnog potencijala. ZEZ želi olakšati mogućnost postavljanja malih sunčanih elektrana, a postavili su si i izazovan i ambiciozan cilj od 1000 sunčanih elektrana do početka 2022. Na taj način bi se značajno povećao udio Hrvatske u korištenju sunčeve energije.

Zelena energetska zadruga dobitnik je potpore u drugoj generaciji programa Pokreni nešto svoje, a kasnije je bila i polaznik akceleratorskog programa za impact poduzetnike U zoni koji je također pokrenula ACT Grupa

O tom iskustvu upravitelj zadruge Zoran Kordić kaže “Rad s mentorima koje nam je osigurala ACT Grupa je vrlo ljudski način prenošenja informacija, savjetovanja i podrške. Nimalo klasičnog konzultantskog tipa, nego baš jedan ljudski, partnerski odnos”.

„Dugogodišnja suradnja s ACT Grupom pomogla nam je u razvoju poslovnog modela naše zadruge i oblikovanju usluga na kojima danas generiramo prihode. Suradnju i dalje želimo graditi s gradovima,a trenutno u našoj mreži imamo ih desetak. Ipak, kroz program „Na sunčanoj strani“ želimo i dalje izravno surađivati i sa svakim pojedinim kućanstvom, bez obzira na odluke lokalnih vlasti“, pojašnjava Kristina.

Svoje djelatnosti proširuju i na bioplinska i postrojenja za dobivanje energije iz bio mase. Taj veliki, u Hrvatskoj još uvijek prilično neiskorišteni potencijal žele staviti u službu svih. Jedan od UN-ovih ciljeva održivog razvoja do 2030. je osiguranje pristupa priuštivoj, pouzdanoj, održivoj i modernoj energiji za sve. Energetska neovisnost svakog pojedinca već je sada blago jer cijelu današnju civilizaciju održava upravo – energija.

A ZEZ misli ozbiljno.