Mladi inženjer strojarstva svoj je život odlučio posvetiti neobičnoj vrsti pčela

09/02/2021.

Prije 12 godina Josip Popčević iz Zbjegovače, malog mjesta udaljenog svega devet kilometara od Kutine, zaljubio se u divlje, odnosno solitarne pčele. To je bio trenutak kada je ovaj mladi inženjer strojarstva svoj život odlučio posvetiti ovoj neobičnoj vrsti pčela. Kako pojašnjava, riječ je zapravo o jednoj od 20 tisuća različitih vrsta pčela koje postoje na svijetu. Za razliku od onih klasičnih, medonosnih pčela s kojima je najveći broj nas i upoznat, solitarne pčele ne žive u kolonijama već u prirodi obitavaju samostalno. Osim prilikom parenja, jedinke ne ovise jedna o drugoj, najčešće se gnijezde u zemlji, drvetu i ostalim prirodnim materijalima. Isto tako, aktivnije su na nižim temperaturama, ne lete daleko od nastambe i ne bodu se, a u agronomiji se najviše koriste za oprašivanje boljaka.

image

U želji da proširi svoje poslovanje te svoju uslugu pruži i velikim voćarima, prije dvije godine Popčević se odlučio na pokretanje obrta Cornuta putem kojeg je voćarima nastavio pružati uslugu oprašivanja voćaka solitarnim pčelama. Kako je posao rastao, tako je Popčević morao krenuti u daljnje proširenje svog malog poslovnog carstva. Logičan odabir, ističe, bila je proizvodnja nastambi za solitarne pčele kojih nedostaje na našem tržištu.

– Kako sam svake godine povećavao populaciju pčela moramo sam dodavati i nove nastambe. S obzirom da na tržištu nije bilo toga što mi je trebalo, pokrenuo sam vlastitu proizvodnju, a svoje proizvode sada i prodajem – kazao je.

Priznanje za trud i rad

Njegov trud i rad prepoznao je i žiri programa „Pokreni nešto svoje” zbog čega je ovaj 27-godišnji poduzetnik postao dio pobjedničke šestorke četvrtog izdanja programa. Osim financijske potpore, pobjednici su dobili promocijsku podršku te mentorsku pomoć ACT Grupe za razvoj tijekom sljedećih šest mjeseci.

– Dobivena sredstva uložio sam u proširenje skladišnih kapaciteta, razvoj i izradu prototipa stroja za rezanje trske te izradu novih nastambi za svoje pčele. Sve tri investicije bile su nužne za planirani nastavak poslovanja, a usmjerene su na povećanje produktivnosti, podizanje razine kvalitete, zadržavanje postojećih te stjecanje novih klijenata – pojasnio je Popčević te dodao kako mu je ova nagrada, osim financijskih sredstava i mentorske podrške, donesla i svojevrsno javno priznanje te dodatni vjetar u leđa za daljnji nastavak rada.

Širenje na strana tržišta

Iako trenutno posluje isključivo unutar granica Lijepe naše, Popčević ističe kako svoje poslovanje u bližoj budućnosti planira proširiti i na susjedne države. Da je na dobrom putu pokazuje i činjenica da njegove nastambe već sada traže kupci iz zapadnih europskih zemalja.

– Upravo bi te razvijene zapadne zemlje koje imaju i najveću potrebu za uslugom oprašivanja mogle postati i glavno tržište na koje ću širiti svoje poslovanje – ističe.

Osim mogućeg širenja na inozemno tržište, ovaj mladi poduzetnik uskoro planira krenuti i sa zapošljavanjem nove radne snage, dodatnim investicijama, ali i sve većom optimizacijom poslovanja.

image

– Uskoro počinjem i s postavljanjem nastambi sa solitarnim pčelama na javne površine kao što su parkovi i školski vrtovi. Želja mi je još više se posvetiti edukaciji građana kako bi postali svjesni značaja pčela za naš planet Još je tu puno prostora za napredak i smatram da će ova djelatnost kroz godine koje nam slijede biti još popularnija – zaključio je Popčević.


Piše: Matea Grbac (sadržaj je nastao u suradnji Native Ad Studia Hanza Medie i Philip Morrisa, i originalno je objavljen na portalu Jutarnji.hr.